Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli Takaisin

Tyypilliset harhaluulot ilmastonmuutoksesta

”Tavallinen kansalainen ei voi toimillaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen”

Suomalaisen henkilökohtainen hiilijalanjälki on yksi maailman suurimpia, ja Suomessa 68 prosenttia hiilijalanjäljestä syntyy kotitalouksien kulutuksesta. Omat teot ja tekemättä jättämiset vaikuttavat.

“Ilmastonmuutos ei onneksi vaikuta minun elämääni”

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkien ihmisten elämään, suoraan tai välillisesti. Se aiheuttaa pakolaisongelmia, satojen menetyksiä, nälkää ja tauteja sekä viheliäisiä ja kalliita sään ääri-ilmiöitä. Kyse ei siis ole ”vain” sulavista jäätiköistä, joiden kohtalo kenties tuntuu joistakin kaukaiselta.

”Luonnon tila huononee yhtä paljon kaikkialla maailmassa”

Ilmastonmuutos koskee kaikkia maita, mutta joillakin alueilla vaikutukset ovat jyrkempiä kuin toisilla. Köyhemmissä yhteiskunnissa suuri osa ihmisten ajasta ja resursseista kuluu elannon hankkimiseen, joten ympäristöstä ei pystytä huolehtimaan yhtä hyvin (Metsäntutkimus-lehti 2/2007). Kehittyneillä mailla on iso vastuu ympäristön suojelusta. Suomen kannattaa olla aktiivinen myös siksi, että pohjoisen sijaintimme vuoksi Suomen keskilämpötila nousee vielä enemmän kuin maapallolla keskimäärin.

“Eläimet ja kasvit eivät kärsi ilmastonmuutoksesta”

Yli miljoona eläin- ja kasvilajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ilmastonmuutoksen takia. Ekosysteemien muutokset vaikuttavat elämään niin maalla kuin meressä.

”Yhdysvallat irtautui Pariisin ilmastosopimuksesta vain tieteellisistä syistä”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös vetää maa pois Pariisin ilmastosopimuksesta kesäkuussa 2017 perustui pitkälti taloudellisiin intresseihin ja pyrkimykseen turvata kaivosalan ja tehdasteollisuuden työpaikat Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin kasvihuonekaasujen päästäjä, joten sen päätökset vaikuttavat koko maailmaan.

 

Lähteet

Suomen ympäristökeskus SYKE. Ilmastodieetistä eväitä hiilijalanjäljen hallintaan.

National Geographic news. By 2050 Warming to Doom Million Species, Study Says.

The Guardian. Donald Trump confirms US will quit Paris climate agreement.

 

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli Takaisin