Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli Takaisin

Toimittaja vastaa itsensä ja lähteensä turvallisuudesta

Mikäli käsittelet arkaluontoista tietoa, tietoturvayrityksen vinkit auttavat suojaamaan itseäsi, lähteitäsi ja keräämääsi tietoa.

− Jos haluat välttyä hakkereilta, on suositeltavaa jättää kannettava tietokone kotiin. Tällä hetkellä turvallisin työväline on iPad-taulutietokone, johon voi hankkia näppäimistön työskentelyä helpottamaan, sanoo suomalaisen tietoturvayritys F-Securen tietoturvakonsultointia johtava Tomi Tuominen.

Kyseessä ei ole myyntipuhe vaan tekninen tosiasia. Asiantuntijan mukaan Applen mobiililaitteet peittoavat turvallisuudessa muut valmistajat. Laitteen hankkiminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan ne pitää vielä niin sanotusti ”koventaa” turvallisemmiksi.

− Käytä aina käyttöjärjestelmän uusinta versiota. Youtube on täynnä videoita siitä, miten vanhoihin järjestelmiin murtaudutaan, Tuominen ohjeistaa.

Hän kehottaa käyttämään lisäksi vähintään kahdeksan numeron salasanaa ja PIN-koodia SIM-korttiin.

− Kannattaa myös ottaa ohjauskeskus, Siri ja äänikomennot pois päältä ja estää asetuksista kaikkien ei-välttämättömien sovellusten pääsy puheluihin.

Suojatummat verkkoyhteydet

TOR-selaimet ovat olleet suosittuja tietojen salaamisessa, mutta ne eivät ole Tuomisen mukaan niin turvallisia kuin luullaan.

On parempi käyttää laadukasta maksullista VPN-palvelua eli Virtual Private Networkia, joka takaa yksityisen verkon. Sähköposti ja Pretty Good Privacy -palvelut eivät nekään ole suositeltavia välineitä luottamukselliseen viestintään.

− Twitterin viestitoiminto on hyvä yhteydenpitoväline. Kumpi vaan keskustelijoista voi poistaa keskusteluketjun, ja se häviää, Tuominen sanoo. Pikaviestintään hän suosittelee Signal-nimistä sovellusta. Jos sähköpostia on tarpeen käyttää, maksullinen Fastmail on Tuomisen mukaan hyväksi todettu palveluntarjoaja.

”Varo muistikortteja, suosi glitteriä”

Turvallisuudesta huolehtiminen ei vaadi suurta teknistä osaamista, ainoastaan turvallisten rutiinien ylläpitämistä. Älä kierrätä samoja salasanoja, on yksi Tuomisen neuvoista.

− Parasta olisi käyttää salasanageneraattoria. Yksi tällainen on 1Password. Sen luomat salasanat ovat vaikeasti rikottavia merkkijonoja, eikä käyttäjän tarvitse itse muistaa kuin yksi, uniikki salasana.

Toinen tyypillinen virhe on muistikortteihin ja -tikkuihin luottaminen.

− Älä koskaan laita omaa muistitikkua laitteeseen, johon et luota. Äläkä kytke omaan laitteeseesi laitetta, jota et tunne, Tuominen muistuttaa.

− Ylipäätään omia laitteita on hyvä kantaa mukana aina kun mahdollista, hän sanoo.

Jos ne joutuu jättämään valvomatta, on syytä tietää, onko niihin koskettu. Laitteiden suojana voi käyttää niin sanottuja suojattuja muovipusseja (tamper evident security envelopes), joita on hyvin vaikea avata huomaamattomasti. Myös glitter auttaa.

− Kun läppärin ruuvit peittää glitter-kynsilakalla ja ottaa niistä kuvan, tietää aivan varmasti onko joku avannut ne. Glitterin muodostamia kuvioita kun ei voi kopioida samanlaisiksi.

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli Takaisin