Toimittaja vastaa itsensä ja lähteensä turvallisuudesta
Mikäli käsittelet arkaluontoista tietoa, tietoturvayrityksen vinkit auttavat suojaamaan itseäsi, lähteitäsi ja keräämääsi tietoa.
Lue artikkeli >Paikallisten pariin kannattaa hakeutua
Toimittajan on hyvä tuntea kehitysyhteistyöjärjestöt ja olla tarkkana, kenen tarinaa kertoo. Järjestöjen sisäinen rakenne, toimijat, rahoituspohja ja tarpeet vaihtelevat.
Lue artikkeli >Ulkomaantoimittajien kokemuksia kentältä
Ulkomaantoimittajat Raksha Kumar, Sami Sillanpää ja Maria Manner ovat kaikkki joutuneet työssään haastaviin tilanteisiin. Vaikka pelko on lähellä ja osa työtä, sille ei anneta valtaa.
Lue artikkeli >Ympäristöasioihin vaikuttaminen on ammattimaista toimintaa
Teollisuuden ja järjestöjen lobbaajat vaikuttavat jatkuvasti kansainvälisten sopimusten taustalla.
Lue artikkeli >Näin myyt juttusi
Juttumatkat ovat kalliita, ja kehityskysymykset tuntuvat monista medioista kaukaisilta aiheilta. Miten siis saada juttu kaupaksi?
Lue artikkeli >Kansainvälinen laki tukee toimittajan työtä
Kansainvälinen oikeus sääntelee myös sodan ajan toimia. Toimittajien pitäisi tuntea lain perusperiaatteet, jotta he osaisivat tunnistaa sen mahdolliset rikkomukset ja kysyä neuvoa lainoppineilta.
Lue artikkeli >Mitä toimittajan tulisi tietää siirtolaisuudesta
Siirtolaisuudesta kirjoitettaessa on oltava erityisen tarkka termeistä. Esimerkiksi maahanmuuton vastustajat tekevät aktiivisesti töitä tehdäkseen rasistisesta kielestä arkipäiväistä ja hyväksyttyä.
Lue artikkeli >Toimittaja rauhanlähettinä
Rauhanjournalismi välttää pelkkää tapahtumien raportointia. Sen sijaan se keskittyy analysoimaan konfliktin prosesseja ja taustoja ja korostaa rauhanomaisia vaihtoehtoja.
Lue artikkeli >Valtiosopimukset ovat kansainvälisen oikeuden tärkein lähde
Valtioiden toimintaa velvoittavat sekä kansalliset lait että kansainväliset sopimukset. Kansainvälisten sopimusten soveltaminen osaksi kansallista oikeusjärjestystä vaihtelee maittain.
Lue artikkeli >Yhteiskuntavastuun ulottuvuudet
Yritysten yhteiskuntavastuu määritellään jakamalla se sosiaaliseen, taloudelliseen, ekologiseen ja kulttuuriseen vastuuseen.
Lue artikkeli >Toimittajat paljastavat yhteiskuntavastuun aukot
Yritysten yhteiskuntavastuu tarkoittaa vastuuta yritystoiminnan sosiaalisista, taloudellisista, kulttuurisista ja ympäristövaikutuksista.
Lue artikkeli >Rahan liikkeitä kannattaa seurata tarkkaan
Toimittajien on jatkuvasti seurattava, mitä oman maan taloudessa ja maailmantaloudessa tapahtuu, jotta taloustietoja pystyy tarkastelemaan kriittisesti ja hakemaan luotettavat lähteet. Tämä vaikuttaa myös siihen, millaisen näkökulman juttuun valitsee.
Lue artikkeli >Ilmastonmuutos uutisoinnissa
Ilmastonmuutoksesta uutisoitaessa toimittajan ei pidä vähätellä eikä liioitella sen syitä. Toimittajan, tutkijan ja asiantuntijan vinkit ilmastonmuutoksesta uutisointiin.
Lue artikkeli >Kukaan ei joudu ensimmäiselle juttukeikalleen sotatantereelle
Vaativiin ja vaarallisiin oloihin lähtevän toimittajan pitää suunnitella matkansa tarkkaan, varautua riskeihin ja huolehtia omasta ja lähteidensä turvallisuudesta. Lopulta tärkeintä on kuitenkin pysyä kärsivällisenä ja pitää mieli avoimena.
Lue artikkeli >Yleisimmät ennakkoluulot kehitysuutisoinnissa
Uutisten perusteella syntyy helposti mielikuva maista, jotka tarvitsevat länsimaiden apua ja jatkuvaa sekaantumista sisäisiin asioihinsa.
Lue artikkeli >Kehitysajattelu ja sen muutos vuosien varrella
Kehityksen määritelmää pohditaan ja kyseenalaistetaan jatkuvasti. On olemassa myös vaihtoehtoisia tapoja sekä määritellä että mitata kehitystä.
Lue artikkeli >Toimittajan opas – kuinka käsitellä kehityskysymyksiä
Kehitysmaita koskeva uutisointi länsimaissa on perinteisesti ollut konfliktien, köyhyyden ja kurjuuden värittämää. Maita kuvataan helposti kielteisten ja yksinkertaistavien uutisten kautta. Ne käsittelevät esimerkiksi sotaa, terrorismia, korruptiota ja katastrofeja.
Lue artikkeli >Oras Tynkkynen: Älä yksinkertaista kansainvälisiä ympäristökysymyksiä
Katso video >Tämä video on tuotettu osana projektia ”Kehityskysymykset haltuun! Journalistien vertaiskoulutuksella monipuolisempaan ulkomaanuutisointiin”. Järjestäjinä olivat Vikes ja KVS.
Lotta Staffans: Yrityksen vastuullisuuden voi tarkistaa
Katso video >Tämä video on tuotettu osana projektia ”Kehityskysymykset haltuun! Journalistien vertaiskoulutuksella monipuolisempaan ulkomaanuutisointiin”. Järjestäjinä olivat Vikes ja KVS.
Behishta Shahin: Afgaanitoimittajien pitää tuntea sodan lait
Katso video >Tämä video on tuotettu osana projektia ”Kehityskysymykset haltuun! Journalistien vertaiskoulutuksella monipuolisempaan ulkomaanuutisointiin”. Järjestäjinä olivat Vikes ja KVS.